Apenheul met korting

De Apenheul is de onbetwiste aanrader voor wie van apen houdt en deze bijzondere dieren graag eens van dichtbij wil bekijken. Het in 1971 geopende park heeft apen in alle soorten en maten. Opgezet als kleine dierentuin beslaat het terrein tegenwoordig een oppervlakte van 13 hectare. Het dierenpark is gevestigd in Apeldoorn, en trekt ongeveer 460.000 bezoekers per jaar. Er wonen overigens ook andere dieren. 

Uniek concept 

Hoewel de Apenheul zich niet uitsluitend op apen richt, staan deze primaten wel letterlijk en figuurlijk centraal. De dierentuin telt er bijna 400, waarbij circa 40 soorten zijn vertegenwoordigd. Deze komen oorspronkelijk uit Azië, Afrika en Zuid-Amerika, zodat apen van alle continenten te zien zijn. Het unieke is dat ruim de helft van de bewoners vrij rondloopt en dus niet van het publiek is afgeschermd door middel van grachten of hekken. Dit betekent dat je er als bezoeker rekening mee moet houden dat de aapjes ook jou van dichtbij komen bekijken, en met name de kleine doodshoofdaapjes soms zelfs op je schouder springen. Het voeren, aanraken, aaien en oppakken van de dieren is desondanks niet toegestaan. 

Apen en mensapen

Onder de andere dieren die op de Apenheul leven bevinden zich vogels, vissen, amfibieën en zoogdieren. Zo beschikt het park bijvoorbeeld over bedreigde soorten als de kaalkopibis en de Chileense poedoe, het kleinste hert ter wereld, en zijn er tevens pauwen, ara’s, luiaards en witsnuitneusberen te vinden. De meeste aandacht gaat echter uit naar de aanwezige apen en mensapen, waaronder maki’s, brulapen, langoeren, slingerapen, bonobo’s. laaglandgorilla’s, gibbons en orang-oetans. Bij goed weer vinden voederpresentaties plaats, terwijl ook dierenverzorgers aan het woord komen. Voor kinderen zijn er verder speelgedeeltes, een klimtuin en een Na-aaphuis met onder meer een jungledoolhof. De Apenheul werd in 2016 door de ANWB verkozen tot Leukste Uitje van Nederland.